Saturday 25 October 2014

Mixtape #1

Θυμήθηκα που λέτε παλιά, πιτσιρικάδες, που φτιάχναμε αυτοσχέδιες συλλογές σε κασέτες. Μερικές φορές ήταν για κάποιο κορίτσι, άλλες για κάποιον κολλητό, πολλές φορές για πάρτη μας, πάντοτε όμως έπεφτε πολλή μελέτη για την κασέτα: Όχι μόνο ποια τραγούδια θα βάλεις αλλά και με ποια σειρά, τι θα έβαζες για εξώφυλλο... 

Συχνά, πίσω από την κασέτα υπήρχε κάποιο βαθύτερο concept: Είτε τα τραγούδια να προέρχονται όλα από το ίδιο ιδίωμα, είτε να αναφέρονται στο ίδιο θέμα, είτε να διηγούνται μία ιστορία της οποίας την απόλυτα χαλαρή δομή συνήθως μπορούσε να αντιληφθεί μόνο ο ίδιος ο δημιουργός της, και φυσικά πάντοτε υπήρχαν οι κανόνες: Όχι προφανή χιτ. Όχι δύο συνεχόμενα τραγούδια από τον ίδιο καλλιτέχνη εκτός αν όλη η κασέτα είναι ζευγάρια τραγουδιών. Όχι Ελληνικά (ποτέ όμως). Μου λείπουν εκείνες οι κασέτες.

Έτσι λοιπόν αποφάσισα να φτιάξω ένα mixtape για τους φίλους του I Was A Teenage Music Geek. Αυτή τη φορά δεν υπάρχει βαθύτερο concept, αλλά υπάρχουν τρεις αυστηροί κανόνες:
  1. Όλα τα τραγούδια πρέπει να προέρχονται από καλλιτέχνες των οποίων δεν είμαι μεγάλος οπαδός: Δεν κόβω φλέβες για κανένα άλμπουμ κάποιου που συμπεριλαμβάνεται στην κασέτα, σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχω καν album τους (μονο το συγκεκριμένο τραγούδι σε κάποιο mixtape του οποίου ήμουν κάποτε παραλήπτης!), αλλά για το συγκεκριμένο ΤΡΑΓΟΥΔΙ που συμπεριλαμβάνω, πεθαίνω.
  2. Όχι μέταλ. Έχω γράψει αρκετές metal mixtapes στη ζωή μου.
  3. Η κασέτα είναι εξηντάρα, η διάρκεια κάθε πλευράς πρέπει να μην ξεπερνά τα 30 λεπτά χωρίς να αφήνει τεράστιο κενό στο τέλος.
Κάποια στιγμή ίσως ανεβάσω το mixtape σε υψηλής ποιότητας MP3 για κατέβασμα, προς το παρόν αρκεστείτε στο youtube. Ελπίζω να σας αρέσει και ευχαριστώ για την ακρόαση.

Πλευρά Α

1. LONE JUSTICE - I Found Love
Κολλεγιακό ροκ που ακούγεται σαν χαρντ ροκ και μια Maria McKee να την πιεις στο ποτήρι, τόσο σαν σκηνική παρουσία όσο και σαν ΦΩΝΑΡΑ. Tρελλαίνομαι για αυτά τα ομαδικά φωνητικά στο ρεφρέν.
 
2. LYRES - Help You Ann
Συνεχίζουμε σε ξεσηκωτικούς ρυθμούς με ένα από τα πιο πρωτότυπα riffs που γέννησε ποτέ το garage rock. Αυτό το κόλπο με την κιθάρα με στοιχειώνει δεκαετίες τώρα.

3. THE MUSIC MACHINE - Talk Talk
Στο ίδιο ύφος αλλά 20 χρόνια πίσω, το πρώτο ροκ συγκρότημα που στήριξε το image του στα μαύρα ρούχα. Respect.

4. SONIC'S RENDEZVOUS BAND - City Slang
Πιθανότατα δεν υπάρχει άλλο συγκρότημα τόσο θρυλικό που να μην έχει κυκλοφορήσει ποτέ κανονικό album. Σε αυτό το συγκεκριμένο τραγούδι οφείλουν ολόκληρη την καριέρα τους οι Hellacopters.

5. LOUIS TILLETT - Swimming In the Mirror
Εδώ κλέβω λίγο, η εκτέλεση η οποία δεν βγαίνει από το μυαλό μου ούτε με λοβοτομή είναι αυτή των Wet Taxis (πρώην μπάντας του Tillett), καθώς όμως δεν υπάρχει στο Youtube και στην ξενιτειά που βρίσκομαι δεν έχω πρόσβαση στη δισκοθήκη μου για να το ποστάρω εγώ, αυτή η πιο γκαραζιέρικη βερσιόν κάνει τη δουλειά της μια χαρά.

6. BOYS NEXT DOOR - Shivers
Και αφού πήγαμε μέχρι την Αυστραλία, το καλύτερο τραγούδι που είπε ποτέ ο Nick Cave ήταν αυτό, πριν ακόμα και από τους Birthday Party, όταν ήταν 12 ετών ή κάτι τέτοιο.

7. CELIBATE RIFLES - Hot Stuff
Το "comedic relief" του mixtape με μια πανκ διασκευή σε disco τραγούδι της Donna Summer. Μου θυμίζει συναυλία της μπάντας προ αμνημονεύτων στην Αθήνα, σε υπόγα, μπροστά σε 300 τρελούς, και κλείνει ιδανικά μια "Αυστραλέζικη τριλογία" στην κασέτα.


8. THE SMITHEREENS - She's Got A Way
Μα τι ωραίο τραγούδι! Σε κάνει να ξεχνάς χρέη στην εφορία και μαλάκες στη δουλειά και να σκέφτεσαι ωραία κορίτσια που πέρασαν κάποτε από τη ζωή σου.
 
Πλευρά Β

1. BOMB THE BASS - Bug Powder Dust
Στόχος: Να αιφνιδιάσεις τον παραλήπτη του mixtape. Τόση ώρα του έπαιζες ροκ, οπότε με την είσοδο της δεύτερης πλευράς δώστου λίγη vintage electronica. Αλλά με ροκ attitude. Στόχος επετεύχθη.

2. JASPER & THE PRODIGAL SUNS - Sincerely Jasper 
Λοιπόν, αυτό είναι το καλύτερο τραγούδι όλων των εποχών αλλά δεν κολλάει πουθενά στην κασέτα. Πρόβλημα. Ας το βάλουμε εδώ για να κατευνάσουμε λίγο τα πνεύματα μετά τους Bomb The Bass πριν γυρίσουμε σε πιο παραδοσιακούς/αναμενόμενους ήχους.

3. TED LEO & THE PHARMACISTS - Me and Mia
Ένα απο εκείνα τα τραγούδια που φαντασιώνεσαι ότι είναι δικό σου και το παίζεις εσύ. Μακάρι να μπορούσα να γράψω ένα τέτοιο τραγούδι, θα μπορούσα κι εγώ να πεινάω και να φυτοζωώ όπως ο Ted Leo αντί να έχω κανονική δουλειά.

4. MANIC STREET PREACHERS - Suicide Is Painless 
Κορυφαία διασκευή στο θέμα από το M.A.S.H. Κορυφαία στιγμή στην καριέρα των MSP επίσης, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

5. BUFFALO TOM - Tailights Fade
Ένα από εκείνα τα τραγούδια που όποιος το ακούει σε ρωτάει "τι είναι αυτό;;;" και μετά πάει κατευθείαν να το αποκτήσει.

6. ANNE MCCUE - Coming To You
Παρομοίως.

7. OSCAR BENTON - Bensonhurst Blues 
Κλείνουμε την κασέτα με κάτι νοσταλγικό, παλιομοδίτικο, πανέμορφο, για να μας θυμούνται.

No comments:

Post a Comment