Tuesday 6 January 2015

Mixtape #3 - The Other 90s

Αν ζητήσεις από έναν οποιοδήποτε τυχαίο music nerd (εμένα, τυχαία, ας πούμε) να παίξετε ένα free association game, ξέρετε, αυτό που ο ένας λέει μια λέξη-κλειδί και ο άλλος πρέπει να απαντήσει με το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό, αν πείτε "90s", 9 φορές στις 10 η αυτόματη απάντηση θα είναι "grunge", "Νirvana" ή κάτι αντίστοιχο. 

Εκτός αν είναι φλώρος οπότε η αυτόματη απάντηση θα είναι "britpop", "Blur" ή κάτι αντίστοιχο. Ή αν είναι μαύρος οπότε η αυτόματη απάντηση θα είναι "hip hop", "2Pac" ή κάτι αντίστοιχο. Ή αν είναι μεταλλάς οπότε η αυτόματη απάντηση θα είναι "SLAYEEEEEER ΡΕ ΜΟΥΝΙΑ" ή κάτι αντίστοιχο.

Είμαι ακόμα στον πρόλογο και ολόκληρο το επιχείρημά μου έχει ήδη καταρρεύσει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, πριν καν να αναφέρω ποιο ήταν αυτό. Εν πάση περιπτώσει, αυτό που ήθελα ήταν να πω και να αποδείξω ότι τα 90s ήταν πολύ παραπάνω από το grunge και τους Nirvana και ότι κατά τη διάρκεια εκείνης της δεκαετίας βγήκε περισσότερη καλή μουσική παρά κατά τη διάρκεια οποιαδήποτε άλλης δεκαετίας.

Εκτός αν ως γεννημένος το 1968 απλώς είχα περισσότερο χρόνο για να ακούω μουσική στα 90s, δεκαετία κατά τη διάρκεια της οποίας τελείως συμπτωματικά εργαζόμουν στη μουσική βιομηχανία, κάτι που σημαίνει ότι κάποιος γεννημένος το 1958 μπορεί να πει ακριβώς το ίδιο πράγμα για τα 80s και κάποιος γεννημένος το 1978 για τα 00s και να έχουν και οι δύο δίκιο.

ΟΚ, αυτό που είχα σκοπό να γράψω μόλις πήγε στο διάολο οριστικά και αμετάκλητα, οπότε άστο. Σας έφτιαξα πάντως μια κασέτα 90s και δεν έχει μέσα καθόλου grunge.

1. CHEMICAL BROTHERS - Block Rockin' Beats
Οι Nirvana του big beat σε μια χορευτική κομματάρα που κάνει τα τζάμια να τρίζουν, τα πατώματα να ιδρώνουν και ναι, οικοδομικά τετράγωνα να σείονται.



2. PORTISHEAD - Sour Times
Καλοκαίρι του '94, 40 βαθμοί με 90% υγρασία στη Νέα Υόρκη, ψωνίζουμε δίσκους, πάμε καταϊδρωμένοι στο σπίτι του S. να τους ακούσουμε, βάζουμε αυτό. Δεν θυμάμαι ποιος από τους τέσσερεις μας το είχε αγοράσει, επιτόπου όμως ξαναβγήκαμε στους 40 βαθμούς και επιστρέψαμε στο δισκάδικο για να το πάρουν και οι άλλοι τρεις.



3. MASSIVE ATTACK - Protection
Οι Nirvana του trip hop (OK το παράχεσα, το ξέρω). Αν πεις ότι δεν σου αρέσει αυτό το τραγούδι, άλλαξε αυτιά.



4. TUATARA - Saturday Night Church
Μέλη των REM και Screaming Trees παίζουν "κινηματογραφικά" instrumentals με έντονες world music επιρροές. Καλύτερο απ' όσο φαντάζεστε. Πολύ καλύτερο.


5. BALLY SAGOO - Tum Bin Jiya
Ινδοβρετανός μουσικός και παραγωγός, παντρεύει πολύ πετυχημένα τη Δυτική electronica των 90's με το Bollywood.


6. TRANSGLOBAL UNDERGROUND - Chariots
Εκείνο τον χορό της κοιλιάς της Natacha Atlas δε νομίζω ότι μπορώ να τον ξεχάσω ποτέ.



7. DEFINITION OF SOUND - Mama's Not Coming Home
Είχαν κάποιες χορευτικές επιτυχίες στις αρχές των 90s, αυτό πάτωσε και αδυνατώ να καταλάβω γιατί, σήμερα δεν βρίσκεται καν στο youtube. Είμαι σίγουρος πάντως ότι οι Faithless το έχουν στη δισκοθήκη τους, και χάρη στο I Was A Teenage Music Geek τώρα το έχετε κι εσείς (βλ. link στο τέλος του ποστ).

8. DIGABLE PLANETS - Dial 7
Οι χίπστερ σήμερα λατρεύουν τους Shabazz Palaces, o Ishmael Butler όμως είχε ήδη καθιερωθεί ως γκουρού του εναλλακτικού hip hop 20 χρόνια νωρίτερα.



9. MESHELL NDEGEOCELLO - Leviticus: Faggot
Φοβερή funk μπασίστρια, δηλωμένη bisexual, γνωστή ακτιβίστρια, ο πρώτος της δίσκος ήταν και ο καλύτερος.



10. MEDESKI, MARTIN & WOOD - The Lover
Funk jazz trio με δύο πρόσωπα, ένα πιο pop κι ένα πιο avant garde. Αυτό το κομμάτι ανήκει στα πρώτα και κλείνει ωραία το 90s mixtape. Που δεν έχει μέσα grunge.



Κατεβάστε το mixtape εδώ.

2 comments:

  1. Το μπλογκ σου είναι πλέον εγγύηση οταν πήζω και θέλω ν ακούσω κάτι διαφορετικό και ενδιαφέρον. Και ετεροχρονισμένα άπειρα θαμπζ απ για τη best of λίστα του 15, με έκαψες τελείως με Lydia Loveless, Sturgill Simpson kai Secret Sisters! Ψήσε mixtape με country-λίκια!

    ReplyDelete